Fulmar

admin · 20 lutego, 2019 · Blog, Ptaki · 0 comments

Fulmar zwyczajny – Fulmarus glacialis.

Kolejny całoroczny mieszkaniec Islandii. Najstarszy zarejestrowany osobnik miał 43 lata. Uwielbiają gniazdować w niedostępnych miejscach, gdzie nie muszą się obawiać np. lisów. Kolonie Fulmarów często są odosobnione, gdyż ich koloni towarzyszy okropny smrodek. Fulmar ma charakterystyczny dziób, a raczej rurkowaty nos co przede wszystkim odróżnia Burzykowate,  od Mewowatych. Dawniej też myślałem, że mewa to mewa… Dziś wiem, że Fulmar różni się od Mewowatych tym, co koń od wielbłąda. Koń ma ładniejsze kopytka. 🙂
Kiedyś pracowałem na statku typu Longliner .
Technologia połowów powodowała, że ptaki często tonęły, próbując zjeść przynętę, przy wyrzucaniu liny, wciągnięte na haku pod wodę. Niestety, topiły się również Głuptaki, mewowate oraz foki.
Skrzydlate żywiły się odpadami z ryb, które były wstępnie przerabiane na morzu. Przy zwijaniu liny i połowie właściwym, ptaki często fruwając i walcząc o odpady, zahaczały się o haki, o różne części ciała. Czasami to tylko draśnięcie czy złamane skrzydło a czasami śmierć w męczarniach, również i ryby ginęły w okropnych warunkach. Rzeźnia przy tym sposobie połowu to bardzo humanitarne miejsce… Tutaj obrońcy praw zwierząt nie dotarli.

zBLOGowani.pl